Det er høysesong for boligutleie! Mange leietakere og spesielt studenter er nå på utkikk etter et sted å bo til høsten. Det er tøff konkurranse om boligene! For å skille deg utifra mengden bør du være forberedt når du kommer på visning. Utleiemegleren har derfor laget noen tips til hva du bør ha i bakhodet - både før, under og etter visningen. Lykke til med boligjakten!

Dette er hva du bør huske på!

Før visningen

Skill deg positivt ut ved å lage en egen bolig-CV med bilde, dokumentasjon – kopi av lønnsslipp/selvangivelse. Legg gjerne med referanser fra tidligere leieforhold og evt. også attester fra arbeidsgiver. Skriv en kort presentasjon av deg selv og andre som evt. skal bo i boligen. Finn området du ønsker å bo i! Se på kartet og se hvilke tilbud som finnes i nærheten, f.eks. kollektiv, matbutikk, treningssentre, nærhet til marka og sjøen. Hvor ligger studiested/jobb i forhold til leiligheten? Les mer om forslag til oppsett av bolig-CV her.

Under visningen - still spørsmål og vær engasjert

o Møt presis!

o Sjekk hva som er inkludert i leien, for eksempel. Varmtvann, fyring, strøm, kabel-tv, internett, trappevask, fellesvaskeri. Hvor høyt er strømforbruket?

o Er det «lytt», hvordan er naboene og er gården godt ivaretatt?

o Sjekk om leiligheten er brannsikret (røykvarsler, brannslukningsapparat/slange)

o Hva følger med av inventar/løsøre (hvitevarer)?

o Følger det med boder?

o Kontrakten skal være iht gjeldende lovverk.

o Leieperiode?

o Bindingstid/oppsigelsestid?

o Hva er leietakers vedlikeholdsplikt?

o Er det tillatt å male?

o Sikkerhet: Hvis utleier ønsker depositum innbetalt på sin egen konto, så velg heller en annen utleier. Du slipper å bekymre deg om leiekontrakten og behandlingen av depositum ved å leie gjennom profesjonelle. Enkelte tilbyr også leiegaranti, for dem som ikke har depositum tilgjengelig.

o Er det skru- eller automatsikringer og er disse tilstrekkelig?

o Hvordan er det med dyrehold?

o Hvordan er det med ventilasjon? Hvor kan man tørke klær?

o Hvilke regler gjelder for sameiet/borettslaget?

Etter visningen

o Husk å ha på mobilen og vær tilgjengelig på e-post.

o Tegne innboforsikring

o Får du ikke leiligheten – fortvil ikke – det er til enhver tid mange ledige boliger på markedet. Se ledige boliger på Utleiemegleren.no.

HUSK at selv om du leier så "eier" du ikke boligen – ta vare på den!Sist endret 26. juni 2017