Utleiemegleren

Leietaker eller utleier? Slik blir leieforholdet mest mulig knirkefritt

Krevende situasjoner, vanskelige leiekontrakter og usikre leietakere. Dette er utfordringer som kan oppstå i leie- og utleiemarkedet. Derfor eksisterer Utleiemegleren, en nøytral mellompart som skal ta vare på begge parters interesser.

– Utleiemegleren er en profesjonell part som bistår med alt fra tydelige og sikre leiekontrakter, gode tips om hvordan boligen kan gjøres mer attraktiv for utleie, referanser på potensielle leietakere, og oppfølging av leieforhold, for å nevne noe, sier Edberg.

Cathrine Edberg, CCO og advokat.Cathrine Edberg, CCO og advokat. Foto: Robert Eik

Førstegangsleietaker i ny by

Elva Björk Valdimarsdottir (20) flyttet i sommer fra barndomshjemmet i Asker og inn i kollektiv i Oslo. Som førstegangsleietaker var det viktig å forstå hva hun signerte på, og oppleve trygghet rundt leieforholdet. Hun valgte derfor å leie gjennom Utleiemegleren.

– Det var ingen styr eller problem å leie gjennom Utleiemegleren. I tillegg føltes det sikkert. Vi i kollektivet har et veldig godt forhold til huseieren, men jeg vet det ikke er en selvfølge. En i kollektivet har ansvaret for kommunikasjon med Utleiemegleren dersom vi har spørsmål eller det oppstår en situasjon, forteller Valdimarsdottir.

– Jeg har ei venninne som bor i et annet kollektiv der det er mye rot og misnøye. Da er det fint å ha en mellommann som Utleiemegleren. Det føles trygt å ha det formelle i orden, sier Valdimarsdottir.

Valdimarsdottir trives svært godt i kollektivet, og opplever å ha blitt godt tatt imot i et fint miljø, med god struktur på det å bo sammen, vaskeliste, fordeling av skap og kjøleskapsplass.

– Jeg vil råde andre til å prøve seg i kollektiv og å leie gjennom Utleiemegleren. Det har fungert veldig fint for meg, sier Valdimarsdottir.

Mange fordeler som utleier

Ane Lerheim Mossige (34) har leid ut leiligheter gjennom Utleiemegleren i flere år. Det har hjulpet henne å finne riktig prisnivå på boligene, stødige leietakere, hjelp til innrapportering til skatteetaten og å holde visninger.

– Da min forrige leietaker sa opp hjalp Utleiemegleren meg å finne en sikker og trygg leietaker raskere enn jeg selv hadde klart, forteller Mossige.

For en tid tilbake bodde Mossige og mannen utenlands, og valgte da å leie ut egen bolig. I denne perioden ble Utleiemegleren viktig.

– Mens vi bodde utenlands gikk en oppvaskmaskin i stykker. Da fikk vi spørsmål fra Utleiemegleren om det var ønskelig med en ny, også ordnet de opp med det praktiske. Utleiemegleren håndterte også eventuelle klager og fungerte som en sikkerhet på at leien ble betalt, forteller hun.

– Flere jeg kjenner tenker det er like greit å leie ut til for eksempel ei venninne, for å slippe å betale honorar til en tredjepart. Jeg råder derimot alle til å bruke en megler, den kostnaden gir virkelig valuta for pengene, påpeker Mossige.

Ønsker det beste for både leietaker og utleier

– Vi mener det er en fordel for både utleier og leietaker at en upartisk tredjemann tar del både før, under og etter prosessen. Utleiemegleren har eiendomsmegling som profesjon og er derfor forpliktet til å ivareta begge parters interesser.

Det er Cathrine Edberg som har ansvar for å sikre at Utleiemegleren etterlever og ivaretar både lovpålagte krav, interne rutiner og regler.

– De færreste kan være sin egen megler, økonom og jurist. I Utleiemegleren har man tilgang på eksperter i alle ledd, avslutter Edberg.

Eier du utleiebolig? Ta kontakt med din nærmeste filial hos Utleiemegleren for et uforpliktende tilbud.