Utleiemegleren

Strømsparetips og tips til et godt inneklima på vinterhalvåret

Strømsparetips og tips til et godt inneklima på vinterhalvåret

Med rekordhøye strømpriser over hele landet, vegrer mange seg for å lufte ut boligen. Mange sliter derfor med høy luftfuktighet og dårlig inneklima på vinterhalvåret. Dessverre kan manglende ventilering og lav innetemperatur gi gode levevilkår for overflatesopp. Daglig leder i Utleiemegleren Drift, Ann-Liz Grønli hører fra mange bekymrede leietakere som har problemer med sopp.

Leietaker har et klart ansvar for å aktivt bidra til å opprettholde et godt inneklima. Vi gir deg våre beste tips til et godt inneklima og til å redusere strømkostnadene så godt som mulig på vinterhalvåret - Det ene trenger ikke å gå på bekostning av det andre!

Eier du utleiebolig? Ta kontakt med din nærmeste filial hos Utleiemegleren her for et uforpliktende tilbud.

Tips til et godt inneklima og unngå overflatesopp

Et typisk tegn på at du har for høy luftfuktighet i boligen er dersom du får kondens på vindusflatene.

Ofte kan små grep være forebyggende:

- Klesvask gir 2-3 liter vann ved tørking. Tørk gjerne klærne eller på bad/toalett hvor det er en avtrekksvifte.

- Unngå møblering helt inntil kalde yttervegger. Vi mottar jevnlig henvendelser hvorpå tett møblering (at eksempelvis rammemadrass inntil kald og fuktig yttervegg) har resultert i overflatesopp på vegg. All møblering mot yttervegger bør gjøres med «luft» mellom møbel og vegg for å unngå dette.

Overflatesopp på veggOverflatesopp på vegg

- Dusjing med åpen dør kan også gi vann og fukt i andre rom. Dusj med lukket dør og tørk av gulvet. Gjerne luft rommet etter dusj/bad.

- Bruk vifte og lokk ved koking når du lager mat. Ved å bruke lokk på kjelen, varmer du opp maten mest mulig effektivt. Det kan også være lurt å bruke rett størrelse på stekepannen eller kjelen du skal bruke. Disse små tipsene sparer også strøm!

Usikker på om du har riktig temperatur i rommet? Gå til innkjøp av et hygrometer (temperaturmåler som også viser relativ fuktighet - fås kjøpt blant annet på Clas Ohlson).

Tips til å redusere strømkostnadene dine

Med rekordhøye strømpriser over hele landet, kan det være lurt å redusere strømkostnadene dine der du kan. Med hjelp fra noen av våre strømleverandører, har vi samlet de mest effektive strømsparetipsene:

Senk innetemperaturen med 1 grad.
Ved å senke innetemperaturen med 1 grad, sparer du cirka 5 prosent av kostnadene til oppvarming. Generelt anbefales det å ha en romtemperatur på mellom 18-21 grader, minimum 15 grader så ikke rørene fryser og/ sprekker.

Luft kjapt, men grundig!
Ikke luft hele dagen! Luft kjapt, grundig og med gjennomtrekk ca. 5-10 minutter pr dag – minimum 2 ganger daglig.

Vask klær på lavere temperatur
De fleste klær blir rene på 30 grader. Forsøk å vaske på en lavere temperatur neste gang skittentøysskuffen er full.

Reduser bruken av tørketrommel
Å redusere bruken av tørketrommel er bedre for klærne dine, miljøet og strømregningen.

Fyll opp vaskemaskin og oppvaskmaskin.
Det brukes like mye energi på å vaske en halvfull maskin, som en full en. Husk at det alltid må være noen til stede i boligen når disse kjøres.

Kilder: Fjordkraft, Tibber.