Oslo:
Siste utleieprisoversikt fra Utleiemegleren for juli 2013 viser at det i denne måneden i snitt kostet 8 285 kroner per måned å leie en 1-roms leilighet i Oslo. Dette er en nedgang på 2,9 prosent fra måneden tidligere. Sammenlignet med samme måned i fjor er det en oppgang på 2,0 prosent.

I snitt kostet det 11 116 kroner å leie en 2-roms leilighet i Oslo i august 2013. Dette er en oppgang på 0,6 prosent fra måneden tidligere. Sammenlignet med samme måned i fjor er det en oppgang på 7,0 prosent.

En 3-roms leilighet i Oslo koster nå i snitt 13 913 kroner å leie i måneden. Dette er en nedgang på 1,7 prosent fra måneden tidligere. Sammenlignet med samme måned i fjor, er det en oppgang på 2,0 prosent.

- Det er nå leietagernes marked med et stort antall ledige utleieboliger i alle de store byene. Det ble heller ikke noe utleiekaos denne sommeren, sier kommunikasjonssjef Nikolaos Farmakis i Utleiemegleren.

Han er samtidig klar på at utleiere ikke må være desperate for å få inn leietagere for enhver pris.

- De er med bekymring vi opplever at hver fjerde person vi kredittsjekker har betalingsanmerkninger og anstrengt privatøkonomi. Dette gjør at vi ser oss nødt til å øke vår sikkerhetstid til fire måned, tilsvarende fire måneders husleie. Dette gjør vi for å være tydelige ovenfor både leietagere og utleiere at utleieboligen har stor verdi og at den bør sikres tilstrekkelig mot skade eller manglende betalt husleie.

Farmakis peker videre på at boligprisene har økt dramatisk de siste ti årene, men at utleieprisene på langt nær har hatt samme oppgang.

-Det betyr at relativt sett vil tre måneders sikkerhet, gi deg som utleier, mindre trygghet i dag sammenlignet med en tid da utleieboligen var mye mindre verdt. Dette bør utleiere være klar over, sier han.

Farmakis legger til at stadig flere profesjonelle eiendomsmeglere i dag selger en garanti til leietagerne, slik at de slipper å stille med depositumspengene på forhånd.

- Dette er et produkt som gir leietagerne og utleierne akkurat samme rettigheter og plikter som ved et ordinært depositum, sier han.


Trondheim:
I snitt kostet det 11 092 kroner å leie en 2-roms leilighet i Trondheim i august 2013, dette er en oppgang på 3,1 prosent sammenlignet med måneden tidligere, og en oppgang på 13,3 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

- Etter storinnrykket av studenter, har det roet seg betraktelig. Nå er det relativt mange leiligheter ledig og færre henvendelser. Vi bruker også lengre tid på å finne de gode leietagerne, sier daglig leder for Utleiemegleren Trondheim, Solveig Hjallen Moan.


Stavanger:
I snitt kostet det i snitt 12 977 kroner å leie en 2-roms leilighet i Stavanger i august 2013, dette er det samme som måneden før. Sammenlignet med samme måned i fjor er det en nedgang på 1,8 prosent.

- Det er fortsatt mange boliger til leie i Stavanger, og vi har sett en utflating eller svak nedgang i leiepriser i denne periode. Særlig gjelder dette 3-roms leiligheter der vi har hatt en klar nedgang i leieprisene.  Dette kan skyldes noe lavere aktivitet i rekrutering og nyansettelser i oljesektoren, sier daglig leder for Utleiemegleren Stavanger, Eirik Hauge.

Han legger til at det generelt virker som om leietagerne tar seg bedre tid og ser på flere objekter før de bestemmer seg.


Romerike:
I snitt kostet det 9 354 kroner å leie en 2-roms leilighet på Romerike i august 2013, dette er en oppgang på 1,9 prosent sammenlignet en måned tilbake. Sammenlignet med samme måned i fjor er det en oppgang på 11,5 prosent.

- Markedet på Romerike har vært roligere enn det pleier i August og det tar noe lenger tid å leie ut enn normalt på denne årstiden . Vi opplever ingen stopp og ikke noe stort prisfall, men en viss treghet har det vært foreløpig denne høsten, sier daglige leder for Utleiemegleren Romerike, Karsten Olsen.

Han legger til at det er betydelig flere ledige utleieboliger nå i hans område, enn det var forrige måned.


Bærum:
I Bærum er prisene svakt økende.


Bergen:
I snitt kostet det 13 666 kroner å leie en 3-roms leilighet i Bergen i august 2013, dette er en nedgang på 3,9 prosent sammenlignet en måned tilbake. Sammenlignet med samme måned i fjor er det en oppgang på 1,8 prosent.

- Vi er fortsatt i høysesongen i leiemarkedet og vi har stadig stor pågang fra personer som ønsker å leie bolig. Men det har likevel vært litt roligere enn i juli, da vi leide ut flere boliger enn i noen annen måned siden vi startet opp i Bergen, sier daglig leder for Utleiemegleren Bergen, Eirik Hove.

- På samme måte som i juli har vi litt færre interessenter til hver enkelt bolig enn vi hadde i fjor sommer. Men mange av dem som kommer på visning ender med å leie slik at aktiviteten er bra selv om vi ikke opplever at trykket er like stort som de siste somrene da vi har hatt køer på visningene. Dette henger nok sammen med at det er flere utleieboliger på markedet i år enn det har vært tidligere somre, legger han til.

Hove mener at trykket vil holde seg omtrent frem til midten av september før det begynner å normalisere seg igjen.

- Jeg vil anbefale studenter og andre som sliter med å finne leiebolig nå i høysesongen til å se litt utenfor de aller mest sentrale områdene. Der er presset mindre og prisene lavere, sier Hove.


Drammen:

Utleieprisene i Drammen er stabile.

- Leieprisene har vært stabile i august. Tilbudet samtidig tatt seg opp noe siden forrige måned, selv om det ikke er på langt nær det nivået vi hatt tidligere somrer, sier daglig leder Eivind Sveen i Uteleiemegleren Drammen.

Han legger til at det går relativt fort å få leid ut de fleste boligene.


Kontakt de enkelte daglige lederne på hvert kontor for forklaringer til statistikken.

Daglig leder Geir Skogheim Utleiemegleren Frogner, mobil 95 02 36 64
Daglig leder Eirik Hauge Utleiemegleren Stavanger, mobil 93 06 00 31
Daglig leder Eirik Hove Utleiemegleren Bergen, mobil 90 98 62 29
Daglig leder Eivind Sveen Utleiemegleren Drammen, mobil 97 71 18 81
Daglig leder Tom Anders Andersen Utleiemegleren Lysaker, mobil 90 99 43 35
Daglig leder Karsten Olsen Utleiemegleren Lillestrøm, mobil 91 57 26 38
Daglig leder Magnus Wennberg Utleiemegleren Grønland, mobil 93 45 88 42
Daglig leder Heiki Høyer-Andreassen Utleiemegleren Homansbyen, mobil 46 97 93 05
Daglig leder Vemund Holmen Utleiemegleren Sinsen, mobil 91 56 49 02
Daglig leder Solveig Hjallen Moan Utleiemegleren Trondheim, mobil 48 31 50 01

For andre kommentarer eller tilgang til statistikken vennlig kontakt kommunikasjonssjef Nikolaos Farmakis, mobil 92 25 41 48 – e-post: [email protected]


Om Utleiemegleren:
Utleiemegleren er Norges største meglerforetak på utleie og forvaltning av boliger for private og bedrifter. Totalt har de 7 500 boliger i sin portefølje. Selskapet ble startet i 1995 og har kontor i Bergen, Trondheim, Stavanger, Lillestrøm, Drammen, Lysaker og fire kontorer i Oslo. Utleiemegleren har 110 ansatte.

 

 Sist endret 21. november 2016