Utleiemegleren

Tips til deg som skal bo i kollektiv

Våre beste tips til deg er på boligjakt

Kontakt megler! Et godt tips uansett hva slags bolig du er på jakt etter, er å ta kontakt med megler snarest mulig når du finner en bolig du er interessert i.

Vis engasjement og interesse ved å stille spørsmål på visning, og vær fleksibel med hensyn til overtakelse. Det er mange om beinet, og derfor bør du forsøke å skille deg positivt ut og gjøre valget enkelt for utleier, anbefaler Siri Anne Bernum Halck, Regionsjef i Utleiemegleren.

Hvordan er det bo i kollektiv?

Å bo i kollektiv kan være veldig hyggelig, og er du sosial og trives med folk rundt deg vil du mest sannsynlig stortrives. I et kollektiv er man sjeldent alene, filmkvelder, felles måltider og folk å snakke med er noen av de mange oppsidene ved å bo i kollektiv. I tillegg kan du som regel bo i en større leilighet med bedre plass og mer attraktiv beliggenhet sammenlignet med å leie en trang hybel på egen hånd.

Våre beste tips for å sikre et harmonisk kollektiv

Det kan også oppstå konflikter og problemer i et kollektiv, og her kommer noen gode råd.

 • Respekter at dine samboere tenker annerledes og at de har andre behov enn deg selv.
 • Enten du flytter med gamle eller nye bekjentskaper, anbefaler vi dere å ha en kontrakt og husordensregler innad i kollektivet. Kontrakten bør blant annet dekke:
  • hvordan depositum er fordelt
  • fellesutgifter
  • generelle regler
  • hvem som skal vaske
  • hvordan dere skal forholde dere til hverandres eiendeler
 • Skal det byttes ut beboere i kollektivet er det viktig at de som flytter ut står for eventuelle skader og slitasje som er påført rommet og leiligheten fra før. Dette for å sikre at den nye som flytter inn ikke får ansvar for skader vedkomne selv ikke er ansvarlig for når leiligheten skal tilbakeleveres eier.

Hvordan organiserer man et kollektiv overfor utleier?

Det er vanlig at en av beboerne inngår kontrakten med utleier med forutsetning om fremleie til de øvrige som skal bo i kollektivet. Denne personen sitter da med ansvaret for leieforholdet og må også stå til ansvar om en av de andre ikke betaler husleie eller forårsaker skade på leiligheten. I slike tilfeller er det viktig å inngå underavtaler som signeres av samtlige, hvor overnevnte punkter reguleres.

En annen variant er at alle leietakere er solidarisk ansvarlig for alt overfor utleier, og signerer avtalen sammen. Dermed slipper én av leietakerne å bære ansvaret for hele leieforholdet. Det er også tilfeller der hver beboer tegner egen leieavtale, og står fullt og helt ansvarlig for leieforholdet – noe som er uvanlig da dette er upraktisk og risikabelt for utleier.

Vi ønsker deg lykke til med bofellesskapet – husk at ryddige leieforhold bidrar til arbeids- og sinnsro!

Skal du leie en bolig? Se vårt store utvalg av utleieboliger her.

Vi bruker cookies

Når du bruker nettsiden vår og/eller er i kontakt med oss ved å motta vårt nyhetsbrev, eller blir kunde hos oss, vil Utleiemegleren AS med datterselskaper behandle personopplysninger om deg. Nedenfor finner du derfor informasjon om personopplysninger som samles inn, hvorfor vi gjør dette og dine rettigheter knyttet til behandlingen av personopplysningene.

Les mer om personvern og cookies her